3 gezonde ontbijtjes om te maken tijdens de lockdown
Vandaag som ik 3 gezonde ontbijtjes om te maken tijdens de lockdown op voor jullie.
Aangezien het belangrijk is in deze bizarre tijden dat iedereen zoveel mogelijk in zijn kot blijft, zou ik het vreemd vinden om hier een recept te posten waarvoor je naar de winkel moet gaan en waarvoor je 20 verschillende ingrediënten nodig hebt.
Het is aan de andere kant ook niet de bedoeling dat we vanaf nu enkel overleven op cornflakes. Er bestaan namelijk ook een heleboel recepten waarvoor je niet veel nodig hebt, die gemaakt zijn met ingrediënten die lang goed blijven en die ook nog eens supergezond zijn. Een win-win-win situatie dus!
Daarom som ik hier vandaag 3 gezonde ontbijtjes om te maken tijdens de lockdown op. Ze zijn telkens gemaakt op basis van havermout, een veelzijdig en goedkoop ingrediënt die lang houdbaar is. Daarnaast gebruik ik zoveel mogelijk ingrediënten die iedereen momenteel in huis heeft (zoals honing, eieren & melk).

Havermout met gebakken appeltjes
Ingrediënten
- 25 gram havermout
- 25 cl melk naar keuze
- 1/4 appel
- Snufje kaneel
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
- Doe de melk (naar keuze: ik gebruik ongezoete havermelk) en de havermout in een kom en roer.
- Zet de havermout 1 minuut 30 seconden in de microgolfoven.
- Snij de appel in 4 en snij 1/4e in dunne plakjes.
- Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de plakjes appel toe.
- Doe wat honing en kaneel bij de appeltjes en bak ze tot ze goudbruin zijn.
- Dresseer de appeltjes op de havermout en werk af met wat amandelschilfers (optioneel)

Havermoutcrumble met rode vruchten
Ingrediënten
- 5 eetlepels havervlokken
- 1 eetlepel vetstof zoals kokosolie, olijfolie, boter
- 1 eetlepel honing
- 1 + 2 eetlepels bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 125 gram rode vruchten vers of uit de diepvriezer
- 1 theelepel kaneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°
- Meng de rode vruchten, de kaneel en 1 eetlepel bloem en doe dit in een ovenschaaltje.
- Meng de andere ingrediënten in een kom en verdeel het mengsel over de rode vruchten.
- Bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven.
De rode vruchten kunnen ook vervangen worden door of aangevuld worden met appeltjes.

Havermoutpannenkoekjes
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 rijpe banaan
- 35 gram havermout
- 2 eetlepels melk naar keuze
- 1 eetlepel honing
Instructies
- Doe de havermout in een blender of gebruik een staafmixer om er havermeel van te maken.
- Voeg het ei, de melk, de honing en de banaan toe en mix tot het een egaal geheel wordt.
- Bak de pannenkoekjes op een middelhoog vuur.
- Wanneer er luchtbelletjes verschijnen aan de bovenkant kan je de pannenkoekjes omdraaien.
Deze pannenkoekjes zijn heerlijk met wat esdoornsiroop en stukjes banaan.
Tag mij zeker in al jullie creaties @thebrunchclub.be.
Mijn andere recepten kun je hier terugvinden.
Veel brunchplezier!